Hozzávalók: (kb. 50 pogácsához)
- 30 dkg liszt (érzésre, hogy ne ragadjon, de jó lágy tésztát kapjunk)
- 25 dkg puha margarin
- 3 db közepes nagyságú burgonya
- 1 dl langyos tej
- csipet cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 tojássárgája
- 2 csapott teáskanál só
1. Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom. A lisztben elkeverem a sót, hozzáadom az élesztős tejet, majd a tojást, margarint, főtt burgonyát és jól összegyúrom. Kelesztőtálban 1 órán át pihentetem. (De ha csak később van időnk kiszaggatni, akkor hűvös helyen több órán át is pihenhet.)
2. Ha megkelt a tészta, akkor kinyújtom, majd félbe hajtom és még egyszer összehajtom (tehát így 8 réteg lesz). Nem kell pihentetni közben, hanem rögtön ismét kinyújtom kb. ujjnyi vastagságúra, és késsel bekockázom/bemintázom a tetejét, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatom.
3. Sütőpapíros (vagy kivajazott/lisztezett) tepsibe teszem a pogikat (a tepsiben is pihenhetnek még 5-10 percet), aztán a tetejét lekenem tojássárgájával, és előmelegített hőlégkeveréses sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöm. (sima sütőben is lehet, de abban több idő lesz a sütés, kb. 30-35 perc)
|