Húsvéti foszlós kalács
Hozzávalók kb.12 szelethez:
3.5-4 dl tej, 1 kockacukor, 3 dkg élesztő, 50 dkg síma liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg k.cukor, 2+1 tojássárgája, só, és mazsola aki szereti.(5dkg).
Készítése:
1 dl langyos tejbe beletesszük a kockacukrot és az élesztőt, majd meleg helyen kelesszük. Az 50 dkg lisztbe beleteszem a kovászt, és galuska lágyságú tésztát készítünk. Kétszeresére kelesztjük. A maradék langyos tejbe beletesszük a sót, a k.cukrot, és a 2 tojás sárgáját. Apránként a liszthez adjuk, majd 2-3 részben hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és jól átdolgozzuk. Addíg gyúrjuk, míg a tészta hólyagos nem lesz. Mikor kész a tésztánk, akkor a tetejét megszórjuk egy kis liszttel és hagyjuk megint pihenni adíg, míg kétszeresére nem nő. Ezután kiborítjuk a lisztezett deszkára és beledolgozzuk a mazsolát(de ha nem szeretjük akkor nem). Három részre osztjuk a tésztánkat, és hengerré formáljuk őket, fonatot készítünk. Vajjal kikent hosszúkás formába rakjuk őket, letakarjuk ruhával és meleg helyen addig pihentetjük, míg a tészta el nem éri a forma tetejét. Mikor a tésztánk már elérte a forma tetejét, akkor bekenjük tojássárgájával és előmelegített sütőben kb.200 fokon 40-50 perc alatt készre sütöm. A formában hagyjuk kihűllni.
Jó étvágyat!
|