Pizzatészta alaprecept
Hozzávalók:
80 dkg liszt, fél teáskanál só, 3 g szárított élesztő, 1 teáskanál kristálycukor, 2 evőkanál olaj és langyos víz. Ebből a mennyiségből 4 db pizza készíthető!
Készítése:
Szitáljuk a lisztet egy keverőtálba és adjuk hozzá a fél teáskanál sót. Csináljunk mélyedést a közepébe és tegyük bele a szárított élesztőt és a cukrot, majd adjunk hozzá 5 dl langyos vízet. Ne csináljunk semmit, csak a tetejét szórjuk meg liszttel, takarjuk le és kb. 10 percig hagyjuk kelni. Ezután adjunk hozzá olajat(az egészet) és folytonos keverés mellett adjunk még hozzá 3.5 dl langyos vizet. A víz azért kell, hogy a tészta lágyabb legyen.
Borítsuk ki a tésztánkat a lisztezett gyúródeszkára, gyúrjuk át még kb.8 percig. Ha úgy érezzük még nem elég lágy a tészta adhatunk hozzá langyos vizet. A tésztát osszuk 4 felé, és mindegyikből cipót formáljunk. Tekerjük folpakba és tegyük meleg helye kelni 1 órára.
Mikor már a tészták jól(duplájára) megkeltek, akkor nyújtsuk ki őket kerek formába, amekkora a pizzasütönk.
Majd erre lehet a feltéteket rárakni.
|