Hozzávalók:
Tésztához:
11 dkg nagyon jó minőségű étcsokoládé, 23 dkg sütőmargarin, 20 dkg porcukor, 15 dkg méz, 1 vaníliarúd kikapart belseje, 2 tojás, 18 dkg átszitált liszt, 1 púpozott kanál szódabikarbóna, 1 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor, csipetnyi só, 2.5 dl víz.
A forma kikenéséhez sütőmargarint és lisztet használtam.
A csokoládémázhoz:
5-7 dkg jó minőségű étcsokoládé, 5-6 dkg vaj vagy margarín, 2-3 evőkanál tej.
Tetejére: 2-3 evőkanál méz.
Készítése:
A tésztához való csokit felolvasztom és félreteszem. A margarint először magában majd az átszitált porcukorral habosra keverem.Először a mézet majd a van. rúd kikapart belsejét is beleteszem és a végén hozzáadom egyesével a tojásokat is. Egy másik tálba összekeverem a lisztet a szódabikarbónával, a kakaóval és a sóval. Ezt óvatosan a margarinos masszához adom, majd hozzáadom a felolvasztott csokit is és végül a fölforralt csak langyos vizet.Ettől ugyan egy kicsit laza lesz a massza, de nem baj, így a jó! Egy normál átmérőjű tortaformát előveszek és kivajazom és belisztezem. A tésztát beleöntöm majd előmelegített sütőben közepesnél nagyobb lángon(195 fokon) Légkeverésesben 180 fokon 1 órán át sütöm. Mikor letelt az 1 óra ráteszek egy alufóliát és még 30 percig sütöm. Állandóan nézem az állagát is közben. Mikor kész nem szedem ki rögtön a formából, hagyom kihűlni, csak utána veszem ki belőle. A tortát a mázzal bevonom és csúrgatok rá néhány evőkanál mézet. Egy kicsit macerás, de megéri, mert nagyon finom. Lehet tölteni is csak a mázazás előtt kell betölteni.
Jó étvágyat!
|