Hozzávalók 20 db zsemléhez:
25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2.5 dkg élesztő, 1/2 kk cukor, 2.5 dl langyos víz, 1 kk só, olaj a tepsi kikenéséhez.
Készítése:
A lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést csinálunk és beleszórjuk az élesztőt, a cukor és 4 evk vízzel és egy kevés lisztel kovászt készítünk. Liszttel megszórjuk és meleg helyen 20 percig kelesztjük. Kelesztés után a kovászt a maradék lisztet a vizet a sóval lágy tésztává gyúrjuk. Majd letakarjuk újabb 45 percig kelesztjük. Amikor a tészta kétszeresére dagadt, még egyszer átgyúrjuk és további 15 percig kelesztjük. Közben a tepsit kiolajozzuk.. A tésztából rudat formálunk és 20 db-ra vágjuk. A tésztadarabokból gombócokat formálunk és egymás mellé helyezzük a tepsiben. A tepsit letakarjuk és még 30 percig pihentetjük meleg helyen. A sütőt 200 fokra melegítjük. Mikor a tészta megkellt akkor a sütőbe helyezve közepes lángon 20 perc alatt készre sütjük. A gombócokra rakhatunk sz.magot ill köménymagot is sütés előtt ki hogy szereti.
Jó étvágyat!

|