Hozzávalók:
Vajas tésztához:
20 dkg liszt, 2 csipet só,15 dkg hideg vaj.
A tetejére:
6 egyforma nagy alma,1 evk.citromlé, 2 tojássárgája, 5 dkg porcukor, 15 dkg zsíros tejszín,2 evk.birs-vagy almazselé,zsiradék a forma kikenéséhez.
Készítése:
A sütőt előmelegítjük. A formát kivajazzuk és hűtőbe tesszük. A lisztet a sóval tálba átszitáljuk. Elosztjuk rajta a vajat és adunk hozzá 2-3 evk.hideg vizet. és gyorsan síma tésztát gyúrunk belőle.A tésztát vákonyra nyútjuk és a formába helyezzük és a hűtőbe tesszük. Az almákat megmossuk, meghámozzuk és 4 felé vágjuk. Az almanegyedeket 3 gerezdre vágjuk és egyesével beleforgatjuk a citromlébe. A tojás sárgáját, a porcukrot és zsíros tejszínt kikeverjük. A krémet a tésztalapra símitjuk, az almagerezdeket rátesszük és a sütőben 200 fokon(légkev. 180 fokon) 20 perc alatt megsütjük. A zselét egy kicsit felmelegítjük és a tetjére öntjük még 10 percig sütjük. Mikor kihűlt, kiveszük a formából és szeletjük.
Jó étvágyat!
|