Habkarika
Hozzávalók (35 darabhoz)
120 g tojásfehérje (kb 4 db)
360 g porcukor
80 ml víz
porcukor a szóráshoz
Elkészítés
1. A sütőt 40-50 C-ra előmelegítjük, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt. Készítsünk elő egy fakanalat, mert a sütő ajtaját résnyire ki kell majd támasztani vele, mikor betesszük a habkarikákat.
2. A porcukor egyik felével - 180 g - habbá verjük a tojásfehérjét. A cukrot kis adagokban adjuk a fehérjéhez.

3. A cukor másik felét - 180 g - felöntjük a vízzel, és cukorszirupot főzünk belőle.
Figyelem! A cukorszirup sűrűségén múlik minden! Addig főzzük a cukorszirupot, míg sűrűn folyós nem lesz!

4. A forró cukorszirupot további, folyamatos habverés mellett vékony sugárban csurgatjuk hozzá a fehérjehabhoz, majd addig folytatjuk a habosítást, míg kemény habot nem kapunk - olyasmit, mint a borotvahab.

5. A sütőpapírra csillagcsöves zsákból karikákat nyomunk, majd porcukorral meghintjük, és a kiékelt ajtajú, előmelegített 40-50 C-os sütőbe tesszük 2 órára száradni. A habkarikának nem szabad sehol sem megpirulnia, a szép habkarika hó fehér!

6. A kész habkarikát cérnára fűzve karácsonyi dekorációként is alkalmazhatjuk, vagy a gyerekeknek is kínálhatjuk.
A receptet az internetről szereztem, Bálint Georgina kedves olvasótól.
|