
Ezt a sütit a nagyi készítette egy barátnőjének házassági évfordulójára.Nagyon munkás süti, de nagyon mutatós és finom. Majd egyszer én is megsütöm.
Az igazi neve tekert kapuchinó torta, ami igaz is hiszen a tésztalapok tekerve helyezkednek el benne.
Hozzávalók a tésztához:
6 dkg hámozott mogyoró, 8 dkg liszt, 2 dkg étkezési keményítő, 4 tojás+4 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 1 tasak van.cukor, 1 citrom reszelt héja, 2 evk.porcukor, 8 dkg ribizli vagy málnalekvár.
Hozzávalók a krémhez:
1/2 tasak zselatin, 5 evk porcukor, 5 evk azonnal oldodó porkávé, 5 evk kávélikör, 5 dl tejszín, 1-2 csipet őrölt kávé, 16 db csokoládé-kávészem.
Előkészítés:
A mogyorót dúrvára daráljuk, és serpenyőben zsíradék nélkül világosbarnára pirítjuk. Kiszedjük a serpenyőből és hűllni hagyjuk. Kibélelünk egy 30*40-es sütőlapot sütőpapírral, és a sütőt 220 fokra előmelegítjük.
Tészta készítése:
A piskótalaphoz összekeverjük a lisztet az étkezési keményítővel, és a mogyoróval. A tojások fehérjét egy csipet sóval és az 5 dkg cukorral kemény habbá verjük. A 8 tojássárgáját 5 dkg cukorral a van.cukorral és a citromhéjjal habosra keverjük. Több részletben hozzádolgozzuk a habot és a mogyorós lisztet, majd végül a sütőlapra tesszük és 10 percig sütjük. Egy nagyobb konyharuhát meghintünk porcukorral és ráborítjuk a tésztalapot., levesszük róla gyorsan a sütőpapírt, és nedves konyharuhával letakarva hagyjuk kihűllni.
Krém készítése:
A zselatinlapokat a csomagoláson leírtak alapján felpuhítjuk. Porcukorral és a kávéval felforralunk fél dl vizet, levesszük a tűzről hozzáadjuk a likört és a zselatint, olvadásig keverjük, majd lehűtjük. A tejszínt félkemény habbá verjük, 3-4 evőkanálnyit a zselatinos kávéhoz adunk, majd az egészet a félkemnény tejszínhez adjuk és tovább verjük, míg kemény nem lesz.
A torta összeállítása:
A lekvárt felforrósítjuk és megkenjük vele a piskótalapot. 6 db azonos hosszanti csíkokra vágjuk. A krém kétharmadát nyomózsákba tesszük és vastag hurkákat nyomunk a tésztalapok közepére, és egyenletesen elkenjük. Egy tésztacsíkot csigavonalban feltekerünk, és egy lapos tál közepére ültetjük. Ezután a többi csíkokat is csigavonalban tekerjük, egymás mellé tesszük úgy, hogy végül egy kerek formát kapjunk. A maradék krémből 2 evőkanálnyit habzsákba teszünk, a többivel bevonjuk a torta egészét. KIjelöljük a szeletek helyét,és a szegélyükre egy-egy rózsát nyomunk a krémből. A rózsák tetejére pedig kávészemeket teszünk. A torta közepén lévő tejszín tetejét megszórhatjuk őrölt kávéval is. A torta tetején lévő krémen sűrűfogazatú habkártyával mintát is rajzolhatunk, így szebb a torta.A nagyi is így tette.
ó étvágyat!
|