Hozzávalók:
1/2 kg marhahús, én fehérpecsenyéből csináltam
1/2 kg krumpli
20 dkg rizs
3 dl tejföl
10 dkg csípős füstölt kolbász
1 nagy hagyma
3 gerezd fokhagyma
20 dkg gomba
1 sárgarépa
1 fehérrépa
alaplé vagy ételízesítő
15 dkg edami sajt
pirospaprika, só, bors, olaj.
Készítése:
A fehérpecsenyét vékony szeletekre vágtam, és a szeleteket négybe vágtam, megsóztam, megborsoztam, és kevés olajon fehéredésig sütöttem. Kivettem a lábosból, a maradék olajba beletettem az apróra vágott vöröshagymát, és a karikára vágott kolbászt. Pár percig sütögettem, majd belereszeltem a fokhagymát is, aztán jöhetett a hús, felöntöttem annyi vízzel, hogy ellepje, és kis lángon főztem. Amikor félpuha volt beletettem a sárga,- és fehérrépát, a gombát, és az egészet puhára főztem. Időnként megnéztem, és kevés vízzel pótoltam az elfőtt levét.
Közben a rizst kevés olajon üvegesre pirítottam, felöntöttem kétszer annyi vízzel, mint a rizs, sóztam, borsoztam, és amikor felforrt beletettem a régebben csinált, mélyhűtött alaplevemet, és addig főztem, amíg elfőtte a levét.
A krumlit meghámoztam, karikára vágtam, és olajban megsütöttem.
A tűzálló tálba először a rizst tettem bele, rá a húst, aztán a sült krumplit. A tetejére tejföl, majd reszelt sajt került, és 200 fokon megsütöttem.
Tudom, hogy ez nem olyan egytálétel, amit egyszerre berakunk egy tálba, és megsütjük/főzzük, mégis szívesen csinálom, mert nagyon finom, és vendégvárásra is praktikus, mert mindent akár előző nap meg lehet csinálni, és csak ebéd előtt egy fél órával betenni a sütőbe.
Jó étvágyat!
|