HOZZÁVALÓK:
80 dkg sertésdagadó
30 dkg darált s.hús
3 dl tej
3 zsemle
2 tojás
1 fej vöröshagyma
petrezselyem
őrölt bors
só, őrölt pirospaprika.
a körethez
1 kg egyforma méretű burgonya
30 dkg zeller
1 nagy fej vöröshagyma
cukor
ecet
só
ELKÉSZÍTÉS:
A dagadót szúrjuk fel, kívül-belül enyhén sózzuk meg, majd tegyük félre. A zsemlét áztassuk be a tejbe, hogy teljesen megpuhuljon. Nyomkodjuk ki, üssük rá a tojásokat, sózzuk, borsozzuk meg, gyúrjuk bele az összevágott petrezselymet és a megpirított, apróra vágott hagymát,a darát s.húst majd töltsük meg vele a dagadót. Alacsony hőfokon, 140-150 °C-os sütőben süssük meg. Onnan tudjuk, hogy átsült, hogy amikor megszúrjuk (pl.hurkapálcával), a töltelék már nem ragad rá a pálcára. Sütés közben locsolgassuk a levével vagy egy kis húslevessel.
A körethez héjában, sós vízben főzzük meg a krumplit, majd hideg víz alatt hűtsük ki, és tisztítsuk meg. Hámozzuk meg a zellert, karikázzuk vékonyra, azt is főzzük meg enyhén sós vízben. A hagymát szeleteljük fel vékonyra, sózzuk meg, majd a megfőtt zellert a levével együtt öntsük a hagymára. Cukorral, ecettel ízesítsük, és amikor kihűlt, főtt burgonyát karikázzuk bele, majd néhány órára tegyük hűtőbe. Annyi levet készítsünk, hogy épp ellepje a burgonyát, tálaláskor viszont lé nélkül tálaljuk a salátát. Jó étvágyat!
|