Vaniliás-almás piskóta
3/4 kg almát megpucolok, magházát kiveszem, félbevágom és vékony szeletekre vágom. Megolvasztok 10 dkg vajat, ráteszem az almaszeleteket, megszórom 2-3 evőkanál cukorral, meghintem egy kis fahéjjal és az egészet egy kb. 5 percig dinsztelem. Egy közepes (30x22 cm), margarinnal kikent tepsibe rakosgatom a megdinsztelt almát. 7 tojásból piskótát készítek és az alma tetejére öntöm. Közepes lángon megsütöm. Mikor kihult egy nagyméretű tálcára csúsztatom. A piskótát vízszintesen kettévágom és megtöltöm vanília krémmel. Mikor az egész jól megdermedt, visszaborítom a tepsibe úgy, hogy az alma legyen fölül.
Piskóta: a tojás sárgáját és fehérjét külön külön 3,5-3,5 e.kanál cukorral habosra keverem, majd a sárgájához öntöm a fehérjét. Hozzáadok 7 e.kanál lisztet (3 ek. sima, 3 ek. rétes liszt), 1 teáskanál sütőport. Óvatosan keverem, hogy a hab ne essen össze.
Krém: 1/2 l tejet felforralok 2 ek. cukorral, 1 cs. van. pudingport, 4 ek. lisztet, 4 ek. cukrot, 1 vaníliáscukrot, 1,5 dl tejet csomómentesen összekeverek és besűrítem vele a tejet. 1 percig kevergetve főzöm. 15 dkg vajat habosra keverek 15 dkg porcukorral és a kihult krémhez adom.
Jó étvágyat! A receptet a Makói Mozaik Újságból írtam ki. |