Szilvásgombóc koszorú
Hozzávalók:
a tésztához:
- 37.5 dkg finomliszt, 6 gramm szárított élesztő, csipetnyi só, 7.5 dkg vaj, 7.5 dkg kristálycukor, 2 dl tej.
Töltelékhez:
25 dkg túró, 1 csomag főzni való van.pudingpor, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag van.cukor, 2 tojássárgája, 10 db szilva.
Omlós morzsához:
7.5 dkg vaj, 7.5 dkg liszt, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag van.cukor.
Készítése:
1. A tésztához a lisztet az élesztővel, sóval és a cukorral összekeverjük. Az olvasztott vajjal és az apránként hozzáadott meglangyosított tejjel jól formázható tésztát gyúrunk. Letakarva meleg helyen 35 percig kelesztjük.
2. Ezután lisztezett deszkán átgyúrjuk. 10 részre osztjuk és egyenként golyót formázunk belőle.
Kivajazunk egy magas kuglóf formát, és belehelyezzük sorba egymás mellé a golyókat. Mindegyik tetejét óvatosan benyomjuk, úgy hogy egy kis bemélyedés legyen.
3. A túrót villával áttörjük, adunk hozzá pudingport, tojássárgáját, a kétféle cukrot és alaposan összekeverjük.
A mélyedésekbe töltjük. Ezután rárakjuk a félbevágott szilvákat.
4. A morzsához a vajat a liszttel és a kéféle cukorral jól összemorzsoljuk és kanállal a szilva tetejére hallmozzuk.
Végül az előmelegített sütőben 190 fokon 35 percig sütjük. Mikor megsült és kihűlt a formából kiborítjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.
Jó étvágyat!
A recept a príma konyha magazinból való. |