Almás krémes
Hozzávalók a tésztához: 30 dkg finomliszt, fél csomag sütópor, 12 dkg Rama margarin, 1 tojás, 10 dkg kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 dl tejföl, 1 citrom reszelt héja
a tepsi kikenéséhez: Rama margarin
a krémhez: 2 tojás, 2 evőkanál kristálycukor, 3 csomag vaníliás cukor, 3 csapott evőkanál finomliszt vagy 1 csomag főzni való vaníliaízű pudingpor, kb. 3 dl tej, 10 dkg vaj, 15 dkg porcukor
az almatöltelékhez: 1 kg alma, 1 evőkanál vaj, 10 dkg kristálycukor, 1 kiskanál őrölt fahéj
a tetejére: porcukor vagy 10 dkg tejcsokoládé, lehet étcsokoládé vagy
1. A tésztához a lisztet a sütóporral összeforgatjuk, majd a margarinnal elmorzsoljuk. Ezután a tojással, a kétféle cukorral, a tejföllel és a citrom reszelt héjjával tésztát gyúrunk belőle. Letakarva félórára betesszük a hűtőbe, majd 3 részre osztjuk. Egyenként kb. 25+30 centis lappá nyújtjuk és a margarinnal megkent tepsi hátoldalán, közepesen forró sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük.
2. A krémhez a tojásokat a cukorral, a vaníliás cukorral, a liszttel és a tejjel kikeverjük és sűrű pudingot főzünk belőle. A puha vajat a porcukorral habosra keverjük, majd a kihűlt pudinggal óvatosan összekeverjük és félretesszük.
3. Az almát meghámozva a reszelő durva fokán lereszeljük, majd a vajon kissé megpároljuk, a cukor kíséretében. Megadjuk az ízét az őrölt fahéjjal és félretesszük, hadd hűljön ki.
4. Amikor mindezzel elkészültünk, az első vagyis az alsó lapot megkenjük a pudingos krémmel. Ráfektetjük a másik lapot, amelyre viszont az almás krém kerül. A harmadik lapot is ráhelyezzük az eddigiekre, de erre nem kenünk semmit, hanem egyszerűen porcukorral meghintjük, vagy megolvasztott csokoládéval bevonjuk. Egy szelet mindig kevés belőle, annyira finom! tortabevonó is
Ezt a receptet egy nagyon kedves barátnőmtől Rudischné Mónitól kaptam.
|